Tüm dünyada binlerce insan, pandemi/pandemi sonrası yaşam nedeniyle çevrimiçi olarak daha fazla zaman geçiriyor ve en gelişmiş teknolojik güvenlik özelliklerine rağmen şirketler hala saldırılara karşı savunmasız durumda. Bilgisayar korsanları kurumsal güvenlik açıklarının kapsamını genişlettikçe, ortalama bir tüketici genellikle kimlik avı yoluyla yapılan siber saldırıların hedefi olabilir.
Kimlik avının en yaygın yollarından biri, kullanıcıları bir bağlantı veya ekle etkileşime girmeye ikna etmek için hikaye anlatma sanatını kullanmaktır. Bunlar, aşağıdaki gibi taktikleri içerebilir:
Kimlik Avı Nedir?
Kimlik avı, bilgisayar korsanlarının sizi kötü amaçlı bir web sitesini ziyaret etmeniz, bozuk bir dosya indirmeniz veya bir iş ağına veya kişisel bilgilerinize erişmek için bu bilgileri kullanmadan önce parolanızı teslim etmeniz için özenle hazırlanmış e-postaları kullanan güvenilir bir kişi gibi göründüğünde gerçekleşir.Kimlik avının en yaygın yollarından biri, kullanıcıları bir bağlantı veya ekle etkileşime girmeye ikna etmek için hikaye anlatma sanatını kullanmaktır. Bunlar, aşağıdaki gibi taktikleri içerebilir:
- Sahte fatura dahil
- Kişisel bilgileri doğrulamanızı istemek
- Hesabınız veya ödeme bilgilerinizle ilgili bir sorun olduğunu iddia etme
- Şüpheli bir etkinlik veya oturum açma girişimi hakkında sizi bilgilendirmek
- Ödeme göndermek için bir bağlantıya tıklamanızı istemek
Bir Saldırı Nasıl Tespit Edilir
Kimlik avı dolandırıcılığından kaçınmanın en iyi yolu, bir kullanıcının karşılaşabileceği farklı kimlik avı saldırı türlerini öğrenmektir. Bilgisayar korsanları genellikle çalışanlara kimlik avı yapma konusunda daha başarılıdır çünkü onlar günlerinin çoğunu bağlantıları tıklayarak ve iş için dosya indirerek geçirirler. Dolandırıcıların kullanıcıları e-postalarıyla etkileşime geçmeye ikna etmek için kullandıkları yanıltıcı bilgilere birkaç örnek:- Sahte gönderim veya teslimat bildirimleri
- Sahte satın alma onayları ve faturalar
- kişisel bilgi talepleri
- Cazip ödül vaatleri
- Hayır kurumu veya hediye kartı dolandırıcılığı
- Acil veya tehdit edici dil kullanımı
- Beklenmeyen e-postalar
- E-postayı kim gönderiyor- Göndereni hemen tanımazsanız, kişi veya işletme adının doğru yazılıp yazılmadığını görmek isteyeceksiniz. Şüpheli bir göndericiyi tanımlamanın başka bir yolu, net bir e-posta adresi yerine bir grup rastgele karakter olduğunu görmektir.
- Amaçlanan alıcı kim?- Bilgisayar korsanları, kuruluşunuzdaki özel şirket ayrıntılarına erişimi olabilecek alıcıları hedefleyebilir. Finans, müşteri verileri veya fikri mülkiyet gibi gizli bilgileri yöneten bir kişiyseniz, lütfen bilgisayar korsanları için birincil hedef olduğunuzun farkında olun.
- Konu Satırı- Bir e-postayı açmadan veya yanıtlamadan önce daima konu satırını inceleyin. Akredite bir işletme veya kurumdan dilbilgisi veya yazım hataları görmek, genellikle şüpheli bir e-postanın açık bir göstergesidir.
- Şüpheli bağlantılar veya ekler- Kimlik avı e-postaları genellikle sizi bozuk veya gerçek bir URL olmayan bir sayfaya yönlendiren giden bağlantılar içerir. E-postadaki herhangi bir bağlantının üzerine gelin ve meşru görünüp görünmediğine bakın, bağlantıyı tanımıyorsanız tıklamayın.
- E-postadaki içeriğin türü – E-postanın genel havasını inceleyin. Bir e-postayı yanıtlamadan veya e-postayla etkileşimde bulunmadan önce her zaman içeriği netlik ve dilbilgisi açısından okumalısınız.
Kimlik Avı Saldırılarından Kendinizi Nasıl Korursunuz?
E-posta sağlayıcımızın mükemmel olduğunu ve şüpheli veya aranan e-postaları otomatik olarak filtreleyeceğini düşünmek isteriz, ancak durum her zaman böyle değildir. Dolandırıcılar, istenmeyen e-posta filtrelerini alt etme konusunda daha iyi hale geldi ve bu da onların gelen kutunuza ulaşmalarını kolaylaştırıyor. Kimlik avı saldırılarını önlemek için birkaç ekstra koruma katmanına sahip olmak her zaman iyi bir fikirdir.- Herhangi bir bağlantıya tıklamadan önce düşünün!
- Bilgisayarınızın güvenlik yazılımının güncel olduğundan emin olun.
- E-postalarda bulunan bağlantılar yoluyla kişisel veya finansal bilgilerinizi paylaşmayın.
- Çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanarak hesaplarınızı koruyun.
- Dikkatli olun ve açılır iletişim kutularına tıklamaktan kaçının.